Dżem: rabarbar, truskawka

To fantastyczne połączenie słodkiej truskawki i kwaskowego rabarbaru. Polecam do wypróbowania !

Przetworydżemy

Czas przygotowania:
240 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.54 z 164 głosów)

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 1 kg rabarbaru
  • 80 dag cukru

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Rabarbar kroimy w kawałki i zasypujemy go 40 dak cukru w jednej misce i to samo robimy z truskawkami w drugiej misce. Owoce zostawiamy na 2-3 godziny, żeby puściły sok.
  • Po tym czasie przekładamy je do płaskiego garnka z grubym dnem i dusimy na małym ogniu, Dopóki owoce się nie zagotujuą trzymamy je pod przykryciem. Potem należy zdjąć pokrywkę, żeby odparowywały.
  • Ja staram się nie dolewać wody, bo z reguły owoce puszczają wystarczającą ilość soku.
  • Owoce dusimy około 2 godzin, odstawiamy na noc i następnego dnia powtarzamy odparowywanie prze kolejne 2 godziny.
  • Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków. Uważajmy, aby krawędź słoika nie była pobrudzona dżemem ! Zakręcamy mocno, odwracamy słoik do góry nogami i przykrywamy ściereczką.
  • Po ostygnięciu denko słoika powinno być wklęśnięte, oznacza to, że słoik dobrze się nam zamknął.
  • Wyszło mi 5 małych słoiczków.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy