Dżem malinowo-czekoladowy

Słodki ideał - maliny i biała czekolada świetnie do siebie pasują. Zwykle kojarzą się nam z sernikami na zimno i wypiekami, ale tym razem robimy z nich doskonały dżem!

Dodany przez:

Owocowe

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 2 z 1 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 80 dag malin
  • 1/2 kg cukru lub opakowanie cukru żelującego 2:1
  • 20 dag białej czekolady
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • łyżka zmielonych prażonych płatków migdałowych

Przygotowanie

  1. Przebrane maliny wrzucamy do rondelka, mieszamy z cukrem, skrapiamy wodą, zagotowujemy.
  2. Do gorącej masy dodajemy pokruszoną czekoladę, wiórki kokosowe i płatki migdałowe.
  3. Mieszamy, aż masa zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień, gotujemy jeszcze 2–3 min.

Wskazówki

Wszystkie dżemy (konfitury, marmolady i kompoty zresztą też) przekładamy do wyparzonych, suchych słoików natychmiast po zdjęciu z ognia, kiedy tylko przestają wrzeć. Jak najszybciej zakręcamy i stawiamy do góry dnem; odwracamy, kiedy ostygną i sprawdzamy, czy wszystkie wieczka stały się wklęsłe. Jeśli wiemy, że zjemy dżem w ciągu kilku dni czy tygodni – nie pasteryzujemy. Jeśli robimy go na zimowe zapasy, dla bezpieczeństwa pasteryzujemy – wystarczy wstawić napełnione słoiki do zimnego piekarnika (nie mogą się dotykać) i ogrzewać dżem do temp. 120°C. Wyłączamy i zostawiamy na 30 min.

 

przetwory czekolada Dżem maliny
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze