Dżem z jabłek

Ocena:

4.31 (202)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Dżem z jabłek to świetny dodatek do szarlotki lub kanapki na śniadanie. Sprawdzi się również jako nadzienie do naleśników. Do jego zrobienia potrzeba tylko 3 składników, a samodzielne przygotowane przetwory są o wiele tańsze i zdrowsze niż ich sklepowe odpowiedniki. Sprawdźcie, jak zrobić dżem z jabłek na zimę, któremu nie oprze się żaden łasuch. 

Składniki:

  • jabłka  2 kg

  • woda  160 ml

  • sok z cytryny  15 ml

Dżem z jabłek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jabłka: obieramy i dzielimy na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w kostkę. Skrapiamy go sokiem z cytryny. Wrzucamy do garnka z grubym dnem.  

  • Krok 2:

    Gotowanie: wlewamy wodę do garnka. Doprowadzamy jego zawartość do wrzenia. Możemy rozgnieść niektóre jabłka, na przykład tłuczkiem do ziemniaków, żeby szybciej się rozpadły. Gotujemy owoce przez około 30 minut, aż odparuje nadmiar wody i masa zgęstnieje. Jeśli jest taka potrzeba, dodajemy cukier do smaku.   

  • Krok 3:

    Pasteryzacja: przekładamy gorący dżem z jabłek do czystych, wyparzonych słoiczków. Zostawiamy 1 cm wolnej przestrzeni pod wieczkiem. Zakręcamy je i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 110°C na 20 minut. Odkładamy je do góry dnem na blacie kuchennym do całkowitego wystygnięcia.  

Porady

  • Z podanego przepisu otrzymamy około 7 słoiczków po 210 ml. Kiedy przetwory całkowicie wystygną, przenosimy je w suche i zaciemnione miejsce, na przykład do spiżarni. Dżem z jabłek na zimę najlepiej trzymać w małych naczyniach. Dzięki temu po otwarciu nie będzie zbyt długo stał w lodówce i nie będzie narażony na pleśń. 
  • Jeśli uznamy, że dżem nie jest wystarczająco słodki, a nie chcemy dosypywać do niego białego cukru, możemy dodać jasny miód lub naturalny sok jabłkowy.  
  • Pamiętajmy, że dżem jabłkowy po wystygnięciu jeszcze zgęstnieje, ze względu na zawarte w nim pektyny. Nie ma potrzeby dodawania do niego żadnych substancji poprawiających konsystencję przetworów.  
  • W przepisie najlepiej sprawdzą się dojrzałe papierówki. Są trudno dostępne w marketach, a sezon na nie jest bardzo krótki. Jeśli jednak go przegapiliśmy, możemy wykorzystać inne słodkie odmiany jabłek, na przykład landsberską, lobo lub kosztel. 
  • Jeśli chcemy uzyskać gładki dżem, bez większych kawałków owoców, możemy zetrzeć jabłka na drobnej tarce lub zmiksować ugotowaną masę blenderem. 
  • Dżemy jabłkowe można urozmaicić za pomocą przypraw korzennych, takich jak anyż, cynamon, goździki, kardamon, wanilia lub szafran. Z jesiennymi owocami dobrze komponuje się także korzeń imbiru. Polecamy także łączyć je z innymi owocami, a nawet warzywami. Świetną propozycją jest na przykład dżem z dyni i jabłek lub dżem z pigwy i jabłka.  
  • Jeśli postanowiliśmy wykorzystać przepis na dżem z jabłek z cukrem lub żelfiksem, nie musimy go pasteryzować. Wystarczy, że odstawimy słoiki od razu po napełnieniu do góry dnem. Można je dodatkowo otulić ciepłym ręcznikiem, żeby dłużej utrzymały wysoką temperaturę.  
  • Miłośnikom późnoletnich lub jesiennych owoców polecamy także inne przetwory z jabłek. Do obiadu przyda się rozgrzewający kompot pachnący cynamonem lub aromatyczny sok, a zimowe wieczory umili nam nalewka z jabłek. W spiżarni zawsze warto mieć prażone owoce do szarlotki, natomiast jeśli potrzebujemy czegoś bardzo słodkiego do przełożenia ciasta, sprawdzi się konfitura z jabłek.   
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne