Dżem i sok z truskawek

Bardzo pyszny dżemik z truskawek a oddzielnie powstaje sok

Dodany przez: axx22

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 2 z 2 głosów)

Składniki

  • 10 kg truskawek
  • 3-4 kg cukru

Przygotowanie

  1. Umyte wyszypułkowane truskawki zsypujemy na noc cukrem. Rano całośc zagotowujemy i tak 3 razy. Zagotowac , wyłaczyc ogień. Po trzech razach łyżką czedzakowa wyjmujemy truskawki do drugiego garnka. Tam doprowadzamy je do wrzenia. Sok róznież zagotowujemy. Na drugi dzień jeszcze raz robimy tak samo zagotowac i niech stygnie. Wieczorem zamykamy w wypażonych słoikach dżemik. Nalewając pod sam wierzch zakrętki i ustawiając dnem do góry. Sok ja nalewm do butelek po np kubusiu, róznież do pełna i do góry dnem.
  2. Z takiej ilości powstaje około 10-12 słoików dzemu i 15 buteleczek soku. W sumie zalezy od truskawki. ja ostatnio robiłam, ale truskawak bardzo nasiąknięta wodą to soku duzo mi wyszło//..
  3. Dżemik jest super, bo truskawka nie rozpada się wszystkia i są całe owoce :)
przetwory sok Dżem cukier truskawak
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze