Duszony karczek z cebulą, pieczarkami i serem żółtym

Danie dobre na różne okazje.

Dodany przez: krzysiek7133

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • 1.5 kg karczku
  • 3 cebule
  • 0.5 kg pieczarek
  • ketchup
  • olej
  • ser żółty (plastry)
  • przyprawa bazylia lub oregano
  • majonez

Przygotowanie

  1. Karczek po umyciu kroimy na plastry 1 cm, jeśli kawałki karczku są dosyć małe możemy je rozbić tłuczkiem. Następnie bierzemy ketchup i każdy z plastrów smarujemy po obu stronach (nie solimy). Później bierzemy olej smarujemy brytfankę lub naczynie żaroodporne w której rozkładamy na całość karczek. Na plastry karczku czyli na całość rozkładamy pokrojoną cebulę, pieczarki oraz plastry sera żółtego. Ser żółty smarujemy niewielką ilością majonezu oraz posypujemy bazylią lub oregano. Możemy troszeczkę posypać solą pieczarki. Naczynie lub brytfanka powinna być przykryta a pod koniec odkryć.
  2. Po wyłożeniu wszystkiego wkładamy do piekarnika, który powinien być ustawiony na 180 stopni.
  3. Czas duszenia do 2 godzin.
  4. Przepis ten przekazałem znajomym i bardzo im smakuje. Dobre jest na różnego rodzaju imprezy.
  5. Życzę smacznego
mięso pieczarki cebula ketchup ser żółty karczek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze