Dorsz w jarzynach

Ocena:

4.5 (153)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Zapiekanie: 30 minut
Porcja: 235 kcal
Składniki na 4 porcje

Składniki:

  • 80 dag filetów z dorsza bez skóry
  • 2–3 marchwie
  • 2 papryki
  • 2 cebule
  • pietruszka korzeniowa
  • mały seler korzeniowy
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól, pieprz

Dorsz w jarzynach - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Filety opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą oraz pieprzem. Odstawić pod przykryciem na 30 minut. Marchewki, pietruszkę i seler obrać, opłukać, pokroić w małą kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Papryki umyć, oczyścić z nasion i białych błon, drobno pokroić. Cebule obrać, drobno posiekać.
  • W rondlu rozgrzać dwie łyżki oleju, włożyć rozdrobnione warzywa i mieszając smażyć 5 minut, aż zmiękną. Zalać je bulionem i dusić pod przykryciem kolejne 5 minut. Na koniec wymieszać z koncentratem pomidorowym i przyprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
  • Filety usmażyć na złoto z obu stron na dwóch łyżkach rozgrzanego oleju. Połowę warzyw ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia.
  • Na warstwie warzyw rozłożyć filety i przykryć je równomiernie pozostałymi warzywami. Przykryć folią aluminiową i piec 30 minut w temperaturze 200°C.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne