Artur Rogalski
3.96 (383)
Kapusta czerwona zasmażana to klasyka polskiej kuchni i doskonały dodatek do wielu dań i świetna alternatywa do zasmażanych buraczków i białej kapusty. Nie wymaga wielu składników, długiego przygotowania ani specjalnych umiejętności kulinarnych. Podana do obiadu wspaniale ożywia kolorystykę talerza, zachęcając do jedzenia. Zobaczcie, jak zrobić zasmażaną kapustę, żeby wyszła idealnie.
czerwona kapusta 1 szt.
smalec 12 g
cebula 1 szt.
jabłka 1 szt.
cukier 12 g
ocet 15 ml
mąka 24 g
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Czerwona kapusta zasmażana: jest bardzo prosta w przygotowaniu. Warzywo drobno siekamy, a następnie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, żeby zmiękło. Po chwili odcedzamy, wrzucamy kapustę do garnka i ponownie zalewamy wodą, tak by przykryła całą kapustę.
Gotowanie: do garnka z kapustą dodajemy sól, cukier oraz starte na tarce jabłko. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu tak długo, aż kapusta zmięknie, ale nie będzie całkowicie rozgotowana. Ugotowaną kapustę doprawiamy octem, solą i pieprzem.
Zasmażka: kapusta morda na ciepło sporo zawdzięcza pysznej zasmażce. Na patelni rozpuszczamy smalec z kaczki i smażymy na nim drobno pokrojoną cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodajemy na patelnie mąkę i robimy zasmażkę. Wszystko dodajemy do ugotowanej kapusty, mieszamy i jeszcze chwile gotujemy, żeby wszystkie smaki się połączyły.
Porady
- Kapusta czerwona zasmażana w wersji wegetariańskiej będzie równie pyszna. Wystarczy zamienić smalec na taką samą ilość masła. Jeśli chcemy przygotować wersję wegańską tego dania, należy zastąpić masło olejem rzepakowym lub innym roślinnym tłuszczem.
- Ocet w przepisie można zastąpić sokiem z cytryny.
- Czerwona kapusta zasmażana może być serwowana z dodatkiem mięsa. Razem z cebulką można przygotować skwarki z boczku. Tłuszcz, który się wytopi z mięsa będzie świetną bazą do zasmażki.
- Jeśli przy podgrzewaniu będziemy mieć problem z grudkami ciasta z zasmażki warto do modrej kapusty dodać trochę wody. Dzięki temu zasmażka stanie się bardziej płynna i będzie scalać całe danie.
- Kapusta zasmażana – z czym podawać? Idealnie sprawdza się na obiad. Dobrze komponuje się z białymi delikatnymi mięsami – np. z pulpetami z indyka i kotletami po szwajcarsku z piersi kurczaka. Do tego zestawu dobrze będą pasować młode ziemniaczki z koperkiem i masłem.
- Kapusta czerwona zasmażana komponuje się z kluskami śląskimi. Na wyjątkowe okazję warto podać ją jako dodatek do pieczonej kaczki, np. kaczki pieczonej z cykorią lub gęsi pieczonej z jabłkiem.
Rabat do -30% w sklepach stacjonarnych i na www.hegos.eu. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 699,99 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 499,99 zł
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 100 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.tezenis.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.
-20% dodatkowego rabatu na kolekcję SS2024. Oferta dostępna w sklepie stacjonarnym i na www.l37.eu. Rabat dotyczy również przecenionych pozycji. Szczegóły dostępne u Partnera.