drozdzowy_wieniec_cynamonowy_estonski_kringel

Drożdżowy wieniec cynamonowy (Estoński kringel)

Ocena:

4.45 (152)

  • 2 godz. 40 min.
Pyszny i efektowny wieniec drożdżowy z cynamonem

Składniki:

  • Ciasto
  • 15 g świeżych drożdży
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 300 g maki pszennej 550
  • 30 g roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 żółtko
  • Farsz
  • 50 g roztopionego masła
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu

Drożdżowy wieniec cynamonowy (estoński kringel) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
  • Do miski przesiewamy mąkę, dosypujemy sól. Do drożdżowego zaczynu dodajemy żółtko i masło, mieszamy i przelewamy do miski z mąką. Mikserem wyrabiamy elastyczne ciasto, które potem umieszczamy w natłuszczonej misce i odstawiamy w cieple miejsce na godzinę.
  • W kubku mieszamy składniki farszu.
  • Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką. Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm, a następnie smarujemy masą maślaną i zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Rulon przecinamy wzdłuż na pół. Obie części ciasta zwijamy naprzemiennie w warkocz, starając się, aby rozcięcia znajdowały się na wierzchu warkocza. na koniec łączymy obydwa końce warkocza, formują okrągły wieniec.
  • Na tym filmiku jest dokładana instrukcja jak to zrobić.*
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wieniec przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 30-40 minut do wrośnięcia.
  • Wieniec pieczemy około 40 minut.
  • *http://www.youtube.com/watch?v=YzYDaAV6BK8
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne