Drożdżówki z wiśniami

Ocena:

4.48 (160)

  • 30 min.
Przygotowanie: 30 min
Oczekiwanie: ok. 1 godz.
Pieczenie: ok. 45 min
Porcja: 160 kcal

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 5 dag drożdży
  • 3 żółtka
  • szklanka mleka
  • 6 dag masła
  • 10 dag cukru
  • jajko
  • łyżeczka startej skórki z cytryny
  • opakowanie mrożonych wiśni ltłuszcz do formy

Drożdżówki z wiśniami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać letnie mleko, wsypać 1/4 mąki, wymieszać, przykryć, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • Żółtka utrzeć z resztą cukru. Rozczyn wlać do miski z pozostałą mąką, dodać żółtka, wyrabiać ciasto, aż pojawią się w nim pęcherzyki. Wlać stopione masło, dodać skórkę z cytryny, wyrobić. Miskę przykryć, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Wiśnie rozmrozić na sicie, dokładnie osączyć.
  • Z wyrośniętego ciasta formować natłuszczonymi rękami krążki, nakładać po 2 łyżeczki wiśni, dokładnie zlepiać, kształtując kulki wielkości małego jabłka.
  • Formę posmarować tłuszczem. Bułeczki układać ściśle jedna obok drugiej zlepioną stroną do dołu, odstawić do wyrośnięcia.
  • Jajko roztrzepać, posmarować bułeczki. Piec około 45 min w temp. 220 C. Podawać z sosem waniliowym na zimno lub gorąco.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne