Drożdżowe zawijaki

Ekspresowa przekąska dla łasuchów.

Dodany przez: ewa zychewicz

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 500g maki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  • 50g drożdży
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 50g cukru
  • 250g marmolady
  • 200g cukru pudru na lukier
  • 3 łyżki soku truskawkowego
  • kolorowa posypka do ciasta

Przygotowanie

  1. Mleko lekko podgrzać i do niego rozkruszyć drożdże, wsypać 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru.
  2. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, dodać pokrojoną miękką margarynę, jajka, pozostały cukier i wyrośnięte drożdże. Szybko wyrabiamy ciasto.
  3. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni(z termoobiegiem).
  4. Ciasto kroimy na kawałki, każdy rozwałkowujemy, smarujemy marmoladą i zwijamy w rulon. Kroimy pod skosem, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 15 minut.
  5. Cukier puder mieszamy z sokiem truskawkowym, smarujemy jeszcze ciepłe zawijaki i delikatnie posypujemy posypką.
  6. SMACZNEGO.
piekarnik przekąska deser dla dzieci drożdże zawijaki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze