Drożdżowe rogaliki

Pyszne, tanie i łatwe w wykonaniu drożdżowe rogaliki, którym nie oprze się nikt.

Dodany przez: anetamlp

Drożdżowe rogaliki

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 5 dag drożdży,
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • 1 jajko, 2 żółtka,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • szczypta soli,
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka,
  • mały słoik powideł śliwkowych lub dżem o dowolnym smaku,
  • białko do posmarowania rogalików.

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypać do miski. Dodać cukier, jajka, rozpuszczoną i wystudzoną margarynę, śmietanę, sól i rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże. Wyrobić. Podzielić na części. Rozwałkować ciasto, wykrawać trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć łyżeczkę powideł, formować rogaliki. Układać na blasze. Posmarować rozmąconym białkiem. Piec na złoto w 150*C ( w piekarniku z termoobiegiem) przez ok. 20 minut.
sniadanie przekąska deser dla dzieci rogaliki drożdże
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze