istock
4.41 (214)
Pierogi drożdżowe smażone to pyszny pomysł na przekąskę, która sprawdzi się na każdą okazję. Są rumiane, pachnące i absolutnie rozkoszne. Tym razem przedstawiamy smażone pierogi z serem, ale ten przepis można przygotować z rozmaitymi farszami na słodko i słono. Zobaczcie nasz sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe i eksperymentujcie z różnymi połączeniami smakowymi!
mąka pszenna 650 g
jajka 1 szt.
drożdże 50 g
cukier 10 g
woda 250 ml
twaróg 500 g
cukier waniliowy 30 g
olej rzepakowy 1 l
Ciasto: Drożdże rozcieramy z 2 łyżeczkami cukru. 550 g mąki przesiewamy do miski, wlewamy do niej szklankę ciepłej wody, łyżkę oleju i wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy drożdżowy zaczyn. Zagniatamy ciasto i w razie potrzeby dosypujemy jeszcze trochę mąki, aby nie było zbyt "luźne". Kiedy ciasto będzie już odklejało się od blatu, wkładamy je do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
fot. iStock
Nadzienie: Twaróg rozgniatamy widelcem i mieszamy z cukrem i cukrem wanilinowym.
fot. iStock
Formowanie pierogów: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na podsypanym maką blacie na grubość ok. 0,5 cm. Następnie wycinamy z niego kółka, przy pomocy szklanki. Na środek każdego kółeczka nakładamy łyżeczkę farszu, składamy kółko na pół i dokładnie sklejamy brzegi. Możemy zrobić na brzegach falbankę albo docisnąć je przy pomocy widelca. Gotowe pierogi lekko odsypujemy mąką, aby się nie sklejały i odkładamy do wyrośnięcia na 20 minut.
istock
Smażenie: W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pierogi małymi partiami. Smażymy z obu stron po około 2 minuty, aż nabiorą złotego koloru. Usmażone pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową z garnka i układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć je s nadmiaru tłuszczu.
istock
Porady
- Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, więc jajka i drożdże warto wyciągnąć z lodówki godzinę przed gotowaniem.
- Nie wolno wrzucać zbyt dużo pierogów na raz do smażenia. Najlepiej smażyć je małymi partiami, aby mogły swobodnie pływać w oleju.
- Pierogi drożdżowe smażone w głębokim tłuszczu warto przed podaniem odsączyć na ręczniku papierowym.
- Jeśli olej rozgrzeje się za mocno, wrzuć do garnka odkrojony kawałek surowego ziemniaka. Pomoże on szybciej wyrównać temperaturę tłuszcz.
- Aby pierogi chłonęły mniej tłuszczu, ciasto drożdżowe na pierogi smażone można wzbogacić odrobiną alkoholu lub octu,
- Fankom i fanom wariacji na temat ciasta na pierogi polecamy także słodkie pierogi na maślance oraz smażone pierogi z czerwoną kapustą.
- Na przekąskę warto również zrobić słodkie pierogi z budyniem.
Wielu z nas zastanawia się jak zrobić ciasto na pierogi smażone, tymczasem jest to właściwie takie samo ciasto jak na pączki. Te receptura jest tania i prosta, wystarczy tylko mąka, drożdże, cukier, mleko i jajko. Aby przepis na ciasto na pierogi drożdżowe wyszedł idealnie, nie wolno go wyrabiać zbyt długo, ani zbyt krótko. Musimy wyczuć moment, gdy ciasto nie lepi się już do blatu i rąk, ale wciąż jest puszyste i dosyć "luźne". Takie ciasto drożdżowe można zarówno usmażyć, jak i upiec w piekarniku.
Smażone pierogi drożdżowe zwykle lepimy dokładnie tak samo, jak te do gotowania, ale są także inne sposoby. Wyrośnięte ciasto można uformować w przeróżne kształty, na przykład w trójkąty, koperty lub sakiewki. Wszystkie te metody łączy jednak pewna zasada. Ciasto drożdżowe musi wyrastać wcześniej przez co najmniej godzinę, a po ulepieniu pierożków, ponownie odstawiamy je do wyrośnięcia, a dopiero potem smażymy.
Smażenie pierogów przypomina produkcję pączków. Do smażenia na głębokim tłuszczu przede wszystkim potrzebujemy dużego, najlepiej wysokiego garnka. Na czym smażyć pierogi z ciasta drożdżowego? Najlepszy będzie olej rzepakowy, tłuszcz palmowy lub smalec. Cokolwiek wybierzemy, musimy bardzo mocno rozgrzać tłuszcz w garnku, gdyż w zbyt niskiej temperaturze ciasto na pierogi będzie go chłonęło. Temperatura nie może być jednak zbyt wysoka, bo ciasto błyskawicznie spali się od zewnątrz, a w środku pozostanie surowe. Idealna temperatura do smażenia pierogów to nie więcej niż 180 stopni Celsjusza. Pierożki wrzucamy na olej tak, aby mogły swobodnie w nim pływać i kiedy staną się złote, obracamy je na drugą stronę.
Drożdżowe pierogi są pyszne zarówno na słodko, jak i na słono, a pomysłów na nadzienia jest całe mnóstwo. Farsz na pierogi w cieście drożdżowym może być przygotowany ze szpinaku, łososia, grzybów, kapusty, mięsa czy serów. Z kolei w wersji deserowej, można je nadziać bakaliami, twarogiem, makiem czy różnymi owocami. Najbardziej polecamy nadziewanie jagodami, jabłkami i wiśniami.
Rabat do 70% na wybraną ofertę bielizny i dodatków dostępną na intymna.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 149,99 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 89,99 zł
Skorzystaj z promocji -30% na nową kolekcję przy zakupie minimum 2 sztuk w salonach i na www.esotiq.com. Promocja nie dotyczy produktów bazowych i kosmetyków. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat 20% na biżuterię marki dostępny w salonach stacjonarnych i online. Oferta nie dotyczy kolekcji Nomination oraz nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
↓
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 3 190 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 2 552 zł.
-10% na zakupy za min. 99 zł lub -20% na zakupy za min. 199 zł. Rabaty nie łączą się z innymi promocjami oraz nie dotyczą produktów Hebe Partner. Oferta i szczegóły w aplikacji Hebe i na hebe.pl.
Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.
AVA- to co najlepsze w naturze połączone z możliwościami współczesnej biotechnologii, pielęgnacja wszech czasów. Rabat 30% na cały asortyment na ava-kosmetyki.pl. Przy zakupach za min. 150 zł przesyłka gratis. Oferta nie łączy się z innymi promocjami.
Najniższa cena pianki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 31,90 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 22,33 zł.
Najniższa cena dezodorantu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 32,90 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 23,03 zł.
Najniższa cena kremu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 44,90 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 32,43 zł.