DROŻDŻOWE KAPUŚNIACZKI

Drożdżowe kapuśniaczki w sam raz na wigilijny stół.

Dodany przez: pysiek30

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • CIASTO:
  • 5 dag drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 szkl letniego mleka
  • 20 dag mąki pszennej
  • 20 dag mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 15 dag roztopionego masła
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • FARSZ:
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 15 dag suszonych grzybów
  • 4 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. CIASTO: Z drożdży, cukru i 2 łyżek mąki pszennej mąki zrobić rozczyn i odstawić. Jak wyrośnie, dokładnie wyrobić z obiema rodzajami mąki i jajkami. Na koniec dodać roztopione masło, olej i szczyptę soli i znowu odstawić do wyrośnięcia.
  2. FARSZ: Grzyby namoczyć w zimnej wodzie przez 3-4 godz, a następnie ugotować do miękkości. Wywar po grzybach przelać do garnka i ugotować na nim kapustę - gotować ok. pół godziny. Ostudzoną kapustę odcisnąć z wody i pokroić. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju, dodać pokrojone drobno grzyby i kapustę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
  3. Wyrośnięte ciasto niezbyt cienko rozwałkować, wycinać kwadraty, nakładać farsz, złożyć na pół w trójkąty, zakleić brzegi i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Piec na natłuszczonej blaszce przez 20-30 min w 180-200st.
wigilia Boże Narodzenie obiad kolacja KAPUSNIACZKI
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy