DROŻDŻOWE CHRUSTY

Ocena:

4.46 (190)

  • 1 godz. 30 min.
Chrusty są smaczne i szybkie w wykonaniu. Na pewno zasmakują łasuchom.

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 3 jajka
  • 0,5 szkl cukru
  • 0,5 szkl oleju
  • 10 dag drożdży
  • 1 szkl mleka
  • cukier puder
  • olej do smażenia

Drożdżowe chrusty - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Drożdże rozrabiamy cukrem i mlekiem, dodajemy jajka, olej i mąkę.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie lekko wyrabiamy i przygotowujemy się do robienia chrustów. Od całości odrywamy kawałki ciasta, rozwałkujemy na grubość ok 3-4mm, następnie kroimy na paski, potem przecinamy w poprzek i nacinamy środki. Przez nacięcie wywijamy ciasto. Tak przygotowane ciastka smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Osączmy nadmiar tłuszczu na ręczniki papierowym. Posypujemy cukrem pudrem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne