Chrusty są smaczne i szybkie w wykonaniu. Na pewno zasmakują łasuchom.
Składniki:
1 kg mąki
3 jajka
0,5 szkl cukru
0,5 szkl oleju
10 dag drożdży
1 szkl mleka
cukier puder
olej do smażenia
Drożdżowe chrusty - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Drożdże rozrabiamy cukrem i mlekiem, dodajemy jajka, olej i mąkę.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie lekko wyrabiamy i przygotowujemy się do robienia chrustów. Od całości odrywamy kawałki ciasta, rozwałkujemy na grubość ok 3-4mm, następnie kroimy na paski, potem przecinamy w poprzek i nacinamy środki. Przez nacięcie wywijamy ciasto. Tak przygotowane ciastka smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Osączmy nadmiar tłuszczu na ręczniki papierowym. Posypujemy cukrem pudrem.