Drobiowa pieczeń

Ocena:

4.47 (196)

  • 30 min.
  • dla 10 osób
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 1 godzina 15 minut
Porcja: 240 kcal

Składniki:

  • 80 dag mielonego mięsa drobiowego
  • mała i duża cebula
  • 20 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 2 marchewki
  • 20 dag chudego wędzonego boczku w plastrach
  • 4 łyżki masła
  • 5 łyżek tartej bułki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany
  • rozmaryn, sól, pieprz

Drobiowa pieczeń - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Dużą cebulę obrać, posiekać, zeszklić na 2 łyżkach masła. Bułkę tartą zalać śmietaną, odstawić. Fasolkę szparagową oczyścić.
  • Mięso wyrobić z podsmażoną cebulą, namoczoną bułką, jajkami oraz rozmarynem, solą i pieprzem.
  • Formę wyłożyć plastrami boczku, włożyć połowę masy mięsnej. Ułożyć fasolkę szparagową, przykryć resztą mięsa, docisnąć. Piec 1 godzinę 15 minut w temp. 200°C.
  • Marchewki obrać, blanszować 5 minut w osolonej wodzie. Wyjąć, pokroić w kostkę wraz z obraną małą cebulą. Warzywa smażyć kilka minut na reszcie masła i podawać do gotowej pieczeni.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne