Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 1 godzina 15 minut
Porcja: 240 kcal
Składniki:
80 dag mielonego mięsa drobiowego
mała i duża cebula
20 dag zielonej fasolki szparagowej
2 marchewki
20 dag chudego wędzonego boczku w plastrach
4 łyżki masła
5 łyżek tartej bułki
2 jajka
1/2 szklanki śmietany
rozmaryn, sól, pieprz
Drobiowa pieczeń - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Dużą cebulę obrać, posiekać, zeszklić na 2 łyżkach masła. Bułkę tartą zalać śmietaną, odstawić. Fasolkę szparagową oczyścić.
Mięso wyrobić z podsmażoną cebulą, namoczoną bułką, jajkami oraz rozmarynem, solą i pieprzem.
Formę wyłożyć plastrami boczku, włożyć połowę masy mięsnej. Ułożyć fasolkę szparagową, przykryć resztą mięsa, docisnąć. Piec 1 godzinę 15 minut w temp. 200°C.
Marchewki obrać, blanszować 5 minut w osolonej wodzie. Wyjąć, pokroić w kostkę wraz z obraną małą cebulą. Warzywa smażyć kilka minut na reszcie masła i podawać do gotowej pieczeni.