Dorsz zapiekany z porami

Przygotowanie: 20 minut Zapiekanie: 20 minut Porcja: 480 kcal Składniki na 4 porcja

Dodany przez: mojegotowanie

Dorsz zapiekany z porami

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Kalorie:
480 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • kg filetów z dorsza
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki oliwy
  • 50 dag białych części porów
  • 3/4 szklanki śmietany
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki startego żółtego sera (np. gouda)
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Filety z ryby oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Obtoczyć w dwóch łyżkach mąki i krótko smażyć na rozgrzanej oliwie. Pory dokładnie opłukać, osączyć i pokroić w talarki. Zeszklić na patelni, na tłuszczu po smażeniu ryby.
  2. Zrumienione filety przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia. Obłożyć porami i zalać śmietaną wymieszaną z resztą mąki i szczyptą gałki muszkatołowej. Całość posypać tartym serem. Przykryć folią aluminiową i zapiekać 20 min w temp. 250˚C.
  3. Podawać z kaszą ugotowaną na sypko i surówką z marchewki.
  4. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
  5. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
ryby ser obiad ryba dorsz por dorsz zapiekany z porami
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze