Dorsz z jabłkami

Ocena:

4.5 (188)

  • 20 min.
  • dla 4 osób

Przygotowanie: 20 minut Pieczenie: 20 minut Porcja: 230 kcal

Składniki:

  • 4 filety z dorsza (po 25 dag)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 winne jabłka
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżeczki ostrej musztardy (np. dijon)
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Dorsz z jabłkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Filety ze skórą opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
  • Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić na plasterki. Usmażyć na łyżce masła (3-4 min).
  • Z folii aluminiowej wyciąć 4 duże kwadraty, cienko posmarować masłem, na każdym kwadracie rozłożyć warstwę jabłek, na wierzchu położyć rybę, posmarować cienko musztardą, polać śmietaną i posypać posiekaną natką.
  • Uformować papiloty, szczelnie zamknąć, ułożyć na blasze i piec ok. 15 minut w temperaturze 210°C.
  • NASZA RADA
  • Folię zawsze trzeba posmarować tłuszczem, aby w czasie pieczenia produkty do niej nie przywierały.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne