MNIAMAM

Dorsz z piekarnika

Ocena:

4.5 (200)

  • 55 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Dorsz z piekarnika w marynacie z koperkiem, natką pietruszki, oliwą i sokiem z cytryny smakuje wprost fenomenalnie. To wspaniała propozycja na prosty obiad, który można przygotować w mniej niż godzinę. Ale równie dobrze pasuje na stół wigilijny, gdzie znajdzie godne miejsce obok karpia. Podany w towarzystwie pieczonych warzyw korzeniowych, ziemniaczków lub lekkiej sałatki warzywnej, z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Zdradzamy sprawdzony przepis na filet z dorsza z piekarnika.

Składniki:

  • dorsz  600 g

  • oliwa z oliwek  130 ml

  • czosnek  3 ząbki

  • cytryna  2 szt.

  • koperek  0.5 pęczka

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

  • sól  2 szczypty

  • pieprz kolorowy  2 szczypty

Dorsz z piekarnika - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Marynata do dorsza: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Koperek oraz natkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Wyciskamy sok z jednej cytryny. Czosnek i zioła przekładamy do małej miski. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.

    marybata do dorsza z piekarnika
  • Krok 2:

    Dorsz: do pieczenia najlepsza będzie polędwica, czyli najgrubsza i najsmaczniejsza część. Rybę płuczemy, osuszamy i dokładnie pokrywamy przygotowaną marynatą. Na wierzch nakładamy folię aluminiową lub spożywczą, po czym odkładamy ją na około 30 minut.





       
    •  

     

     

     

     

    dorsz z piekarnika w marynacie
  • Krok 3:

    Przygotowanie:  piekarnik nagrzewamy do 200°C. Cytrynę szorujemy, przelewamy wrzątkiem, kroimy ją ze skórką w cienkie plasterki.

    dorsz z piekarnika - plastry cytryny
  • Krok 4:

    Pieczenie: w naczyniu żaroodpornym układamy polędwicę z dorsza. Nakładamy na nią marynatę (można pędzelkiem kuchennym). Dodatkowo można wlać trochę płynu z marynaty do naczynia, wtedy ryba powinna wyjść naprawdę soczysta. Filet z dorsza przykrywamy plastrami cytryny - mogą delikatnie nachodzić na siebie. Całość pieczemy bez przykrycia przez około 20 minut. Czas można skrócić do 15 minut – wystarczy ustawić piekarnik na funkcję grill. 

    dorsz z piekarnika w marynacie z cytryną
  • Krok 5:

    Podanie: dorsza z piekarnika podajemy z lekką surówką lub z pieczonymi warzywami, np. z marchewką, brokułami i ziemniakami. Zaletą tego rozwiązania jest to, że w czasie, gdy ryba się piecze, w oddzielnym naczyniu robią się też dodatki. Równie dobrze pasują tu też warzywa przygotowane na parze. Można też pokusić się o zrobienie sosu, zazwyczaj bazują one na majonezie.

    dorsz z piekarnika

Porady

  • Jak przyprawić dorsza z piekarnika? Ryba równie dobrze smakuje w marynacie na bazie oliwy z oliwek, tymianku i bazylii. Jej smak można też podkreślić rozmarynem, papryką słodką lub ostrą, a także czy cząbrem. 
  • Jeżeli nie macie dostępu do świeżych filetów, możecie z powodzeniem przygotować mrożonego dorsza z piekarnika. 
  • By uzyskać bardziej soczyste mięso, można zawinąć dorsza z piekarnika w folię.
  • Jeżeli wierzch dorsza pieczonego w piekarniku zacznie się zbyt mocno rumienić, należy przykryć go papierem aluminiowym lub żaroodporną pokrywką. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Dorsz z piekarnika – z czym podawać?

Dorsz pieczony to fantastyczna propozycja na zdrowy i  smaczny obiad. Jednak, by danie było bardziej sycące warto zaserwować je z odpowiednimi dodatkami. Dobrze sprawdzą się w tym celu rozmaite kasze, jak choćby kasza gryczana, jaglana czy jęczmienna. Rybę można też zaserwować w towarzystwie brązowego lub białego ryżu. Często podaje się ją również z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.

Warto również spróbować dorsza z piekarnika z warzywami. Można go zapiekać w towarzystwie ziemniaków, pomidorów lub szparagów. Równie dobrze sprawdzi się brokuł, kalafior, marchewka, cukinia lub cebula. Polecamy spróbować też dorsza pod pierzynką ze szpinaku. Dzięki dodatkowi gęstej śmietany i tartego parmezanu smakuje on wprost fantastycznie. 

Rybę często serwuje się również w towarzystwie lekkich sałatek lub warzywnych surówek:

  • marchewkową - to z pewnością klasyczna propozycja,
  • porową - świetnie smakuje z dodatkiem startego jabłka,
  • selerową - w połączeniu z jabłkiem, rodzynkami i płatkami migdałowymi, z jogurtowym dressingiem,
  • azjatycką - na bazie białej kapusty.

Wybór należy do was. Tak podany, dietetyczny dorsz z piekarnika z pewnością zasmakuje nie tylko osobom na diecie.

Fanom nietuzinkowych połączeń smakowych polecamy spróbowanie dorsza z piekarnika w sosie na bazie śliwek węgierek, cebuli, czosnku i białego wina. W klasycznej wersji rybę często podaje się z sosem koperkowym lub śmietanowym. Jej smak dobrze podkreśli również aromatyczny beszamel lub ziołowy sos pomidorowy.

Czy dorsz jest zdrowy?

Dorsz to jedna z najchętniej wybieranych ryb przez Polaków. Nic dziwnego – jest nie tylko łatwo dostępny, ale i zdrowy. Stanowi on cenne źródło kwasów Omega 3 i 6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ceni się go również ze względu na wysoką zawartość składników mineralnych, takich jak fosfor, selen, potas i magnez. 

Jest on również niezwykle smaczną i wysokobiałkową alternatywą dla mięsa. W 100 g ryby znaleźć można aż 23 gramy białka. Z tego względu często sięgają po niego osoby na diecie. Warto również wspomnieć, że dorsz jest jedną z najchudszych i najmniej kalorycznych ryb – 100 g polędwicy to jedynie 82 kalorie. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne