Dorsz w sosie musztardowym

Ocena:

4.49 (165)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
Dorsz ze smażonymi ziemniakami i porami

Składniki:

  • - 800 g ziemniaków
  • -1 por
  • - 4 łyżki oleju
  • sól,pieprz
  • 600g filetów z dorsza
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 kostka bulionowa
  • 4 łyżki zagęstnika do sosów
  • 2 łyżki musztardy

Dorsz w sosie musztardowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.Ziemniaki umyć i gotować w mundurkach 25 minut. Odcedzić ,obrać i pokroić w plastry.Pora umyć i pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i ok 10 minut smażyć zimniaki i pora doprawić solą i pieprzem .
  • 2.Ryby umyć, osuszyć podzielić na ok 8 porcji .Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem . Opanierować w mące,nadmiar usunąć .Na patelni rozgrzać pozostały olej i porcjami smażyć ryby z obu stron na złotobrązowy kolor.Wyjąć i położyć na ziemniakach i porach. Podgrzewać ok . 5 minut na małym ogniu.
  • 3.Koperek umyć ,osuszyć i posiekać. 400 ml wody doprowadzić do wrzenia.Dodać kostkę i zagęstnik. Gotować ok 1 minuty. Dodać musztardę i połowę koperku,wymieszać.Ryby z ziemniakami i porami wyłożyć na talerze i polać sosem musztardowym.Posypać pozostałym koperkiem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne