dorsz_pod_pyszna_migdalowa_kolderka

Dorsz pod pyszną migdałową kołderką

Ocena:

4.45 (173)

  • 40 min.
  • dla 2 osób
mogę napisać tylko tyle- Rewelacja:)

Składniki:

  • 1 grubszy filet z dorsza – 45 dag
  • 2 łyżki masła miękkiego
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 białka
  • Pół dużej cebuli posiekanej w kostkę
  • Pół opakowania płatków migdałowych około 35 gram
  • Sol lub Vegeta i pieprz kolorowy swieżo zmielony

Dorsz pod pyszną migdałową kołderką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Formę do zapiekania posmarować 1 łyżką masła.
  • Majonez wymieszać z cebulką i sokiem z cytryny.
  • Filet przyprawić pieprzem i solą lub Vegetą. Odstawić na 30 minut.
  • Następnie ułożyć go w formie. Wierzch posmarować drugą łyżką masła i zapiec 10 minut w 180 st.
  • Powstały płyn zlać ostrożnie, aby nie uszkodzić ryby.
  • Pod koniec zapiekania ryby ubić na sztywno białka i wmieszać je delikatnie do masy majonezowej.
  • Tą masą przykryć rybę a wierzch posypać obficie płatkami migdałowymi.
  • Zapiec ponownie do momentu aż wierzch się pięknie zrumieni, ale nie dopuścić do przypalenia.
  • U mnie trwało to Okło 15 minut, ale to zależy od piekarnika.
  • Rybkę podałam z surówką z kiszonej kapusty.
  • Danie wykonałam z przepisu Bożeny z nk pod nickiem: Przepisy Bożeny, ja zmieniłam tylko troszkę proporcje.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne