Dorsz w cieście naleśnikowym z Essex :

Ryba w tej wersji może wydawać się trochę kontrowersyjna - mnie ta angielska propozycja smakuje .

Dodany przez: Babciagramolka

Dorsz w cieście naleśnikowym z Essex :

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • filety z dorsza ( ja zrobiłam 6 dość dużych )
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1 jajko
  • 12 czubatych łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki mleka
  • ¼ szklanki wody mineralnej gazowanej
  • łyżeczka octu
  • szczypta curry
  • olej do głębokiego smażenia
  • angielski ocet do ryby lub sos Worcester
  • frytki

Przygotowanie

  1. Dorsza posolić i posypać pieprzem . Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia , szczyptą soli, szczyptą curry . Zmiksować mleko, jajko, wodę , ocet i produktami sypkimi. Odstawić na 20 minut .W głębokim naczyniu rozgrzać olej . Filety moczyć w cieście tak by je dobrze oblepiło i smażyć w głębokim oleju na złoto ( obracając w trakcie smażenia ) . Odsączyć na papierowych ręcznikach kuchennych z nadmiaru tłuszczu . Podawać z gorącymi frytkami .
  2. Osobno podawać ocet do ryb lub sos Worcester .Proponowała bym wszystkim tym którzy nie znają smaku tych sosów podchodzić do nich ostrożnie – najpierw spróbować . Oba mają specyficzne smaki które trzeba polubić .Ryba zupełnie dobrze będzie smakować bez nich .
  3. Klasyczne angielskie danie – Fish and Chips –Ryba z frytkami . Kiedy pierwszy raz jadłam ją w Anglii nie byłam przekonana do skrapiania frytek octem ( jakiś taki specjalny ) lub sosem Worcester .Ale wystarczyło raz spróbować by zaakceptować ten sposób . Druga sprawa – długo nie mogłam rozgryźć czemu ciasto w którym jest moczona ryba przed smażeniem jest takie ,, inne „ – proste – dodaje się do niego proszek do pieczenia i ocet .Ryba jest pyszna .
ryby obiad ryba dorsz kuchnia angielska
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze