Dorsz smażony w klasycznej panierce

bardzo smaczny obiad na piątek:)

Dodany przez: Joanna 55

Dorsz smażony w klasycznej panierce

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 3.42 z 45 głosów)

Składniki

  • 1 duży filet z dorsza
  • Sól i pieprz cytrynowy lub kolorowy
  • Sok z cytryny
  • PANIERKA:
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • DODATKOWO:
  • Surówka z kiszonej kapusty
  • Oraz 3 ziemniaki ugotowane i utłuczone z dodatkiem koperku, 1 łyżki masła i doprawione solą i odrobiną pieprzu
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką gęstej kwasnej smietany

Przygotowanie

  1. Filet podzielić na porcje, skropić dosyć obficie sokiem z cytryny i oprószyć pieprzem. Odstawić na 30 minut.
  2. Następnie panierować w jajku ze smietaną i bułce tartej. Usmażyć na rumiano. Podać z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty
ryby jajko dorsz cytryna bułka tarta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze