Dorsz po grecku :

Doskonale znany przepis na rybę w jarzynach .

Dodany przez: Babciagramolka

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 1 kg filetów z dorsza
  • ½ kg cebuli
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/8 selera
  • 1 średni przecier pomidorowy
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • pieprz mielony
  • sól
  • cukier
  • mąka
  • oliwa do smażenia
  • ½ litra wody
  • 1 kostka bulionu rybnego Knorra ( lub maggi )

Przygotowanie

  1. Filety ryby przekroić na kawałki ( ok. 5 cm). Posolić , popieprzyć , oprószyć mąką i usmażyć na rumiano na oliwie. Odłożyć. Cebulę pokroić w ,, piórka „. Warzywa utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ). Na oliwie zeszklić cebulę . Dołożyć do niej utarte warzywa . Chwilę smażyć . Podlać wodą, dodać bulion rybny ,ziele angielskie, liście laurowe i dusić 30 minut .Dodać przecier pomidorowy. Doprawić sos solą , pieprzem , cukrem wg uznania i jeśli nie dodawało się bulionu rybnego- maggi .Zagotować . W pojemniku lub słoju układać warstwami : gorący sos – rybę – sos – rybę i tak do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę ma stanowić sos. Zostawić na ok. 12 godzin by ryba przeszła sosem . Podawać na zimno.
ryby przekąski przekąska kolacja wegetariańska dorsz
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze