Dorsz pieczony z chorizo i ziemniakami

Wyśmienita zapiekanka inspirowana portugalskimi smakami - dorsz pieczony z chorizo i ziemniakami.

Dodany przez: mojegotowanie

Fot. Rua Castilho

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 1 z 1 głosów)

s

Składniki

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 średnie cebule
  • 25 dag kiełbasy chorizo
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 100 ml czerwonego wina
  • 50 dag pomidorów pelati
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki suszonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz
  • 2 oczyszczone tuszki dorsza (po ok. 35 dag)
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy w łupinach w osolonym wrzątku do miękkości. Jeszcze ciepłe przerywamy palcami na pół i delikatnie mieszamy w misce z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  2. Ustawiamy piekarnik na temp. 200°C. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę, smażymy na małym ogniu ok. 2 min. Dokładamy pokrojoną w grube plastry kiełbasę chorizo, ziarna kopru i całość podsmażamy.
  3. Podlewamy winem i chwilę dusimy. Dodajemy pomidory, miód, paprykę, ocet, trochę solimy, dusimy powoli przez 7 min.
  4. Dorsze dokładnie myjemy, osuszamy, solimy z wierzchu i od środka, skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na 10 min.
  5. Do naczynia do zapiekania wykładamy kolejno: połowę gorącego sosu, ziemniaki i dorsza. Resztę sosu rozkładamy dokoła ryb. Pieczemy pod szczelnym przykryciem 30–40 min.
  6. Autorka przepisu: Agata Wojda, szefowa kuchni warszawskiej restauracji Opasły Tom

Wskazówki

>>> Chorizo i dorsz kapitalnie się uzupełniają – do tego przepisu niejeden Portugalczyk dołożyłby pół kilo świeżych muli i wsunął całość do zapiekania, zatem niezbyt duże tuszki polskiego dorsza nadają się tutaj idealnie. Jeżeli znalezienie chorizo będzie problemem, można je zastąpić niezbyt suchą, cienką i mocno paprykową węgierską kiełbasą. >>> Preferującym filety z dorsza zdradzę patent na zalewę, dzięki której będą zawsze soczyste i delikatne: należy zagotować wodę, doprawić ją cukrem i solą, a po całkowitym ostygnięciu dodać skórkę otartą z cytryny (żadnego soku!) – solanka ma smakować jak woda do gotowania ziemniaków, tylko z odrobiną słodyczy. W zimnej zanurzamy grube filety dorsza (tzw. polędwicę) i odławiamy po godzinie, dokładnie osuszając. Następnie pieczemy przez 20 min, bez panierki, zawsze pod przykryciem (np. z folii aluminiowej), z kawałkiem masła położonym na mięsie. Jeśli filety mają skórę, można je szybko usmażyć na maśle, na dobrej patelni.

zapiekanka z ziemniakami pieczony dorsz pieczona ryba zapiekanka z kiełbasą
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze

Podobne przepisy