Dorada al sal

Przygotowanie: 10 minut Pieczenie: 45 minut Porcja: 360 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Dorada al sal

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Kalorie:
360 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 4 sprawione dorady
  • sok z 1 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • gałązka tymianku
  • 3 kg soli morskiej
  • 2 cytryny

Przygotowanie

  1. Dorada w soli (Hiszpania)
  2. Rybę umyć i skropić od środka sokiem z cytryny. Czosnek obrać, pokroić na połówki i włożyć razem z tymiankiem do wnętrza ryby.
  3. Dno żaroodpornej formy wysypać warstwą soli na grubość palca. Ułożyć na niej ryby i posypać solą z wierzchu, aż do całkowitego przykrycia, lekko docisnąć. Spryskać wodą. Formę szczelnie przykryć folią aluminiową. Piec 45 minut w temperaturze 250°C.
  4. NASZA RADA
  5. Po upieczeniu folię zdejmujemy, rozbijamy solną skorupę i wyjmujemy rybę. Z ryb można delikatnie zdjąć skórkę. Podajemy z plasterkami cytryny.
ryby obiad Hiszpania ryba sól morska
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze