Donaty

Amerykańskie pączki w polskim wydaniu.

Dodany przez: bernika

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
25 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1 paczka drożdży suchych (7 g) lub 14 g świeżych
  • 2 łyżki miękkiego lub roztopionego masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do smażenia
  • lukier cytrynowy

Przygotowanie

  1. Suche drożdże rozpuścić w letnim mleku, odstawić na 10 minut (w przypadku świeżych wcześniej trzeba zrobić rozczyn). Po tym czasie do mleka dodać masło (jeśli roztopione, to ochłodzone) i cukier. Wmieszać roztrzepane jajka, dodać mąkę i sól, wyrobić. Można sobie pomóc mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, nie klejące. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyjać, krótko wyrobić, rozwałkować na grubość około 13 mm. Większą szklanką wycinać koła, mniejszą foremką wycinać dziurki, by powstał kształt oponek. Układać na blacie posypanym mąką. Przykryć, pozostawić do napuszenia na 45 minut w ciepłym miejscu. Rozgrzac oelj w głecokim garnku
  2. i smażyc partiami paczki azbedą rumiane. Kazdy pączek polac lukrem cytrynowym i ozdobic wg gustu. Lukier z połaczenia soku z cytryny i cukru pudru.
deser dla dzieci Pączek drożdże
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze