DOMOWY KEBAB W PICIE

Ocena:

4.49 (167)

  • 60 min.
  • dla 1 osoby
Pyszny zdrowy kebab

Składniki:

  • Pita:
  • Składniki:
  • 1 1/4 szklanki letniej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 4 filety z kurczaka
  • -mała główka kapusy pekińskiej
  • -cebula
  • -ogórki konserwowe
  • -papryka
  • -2-3 pomidory
  • -2 ząbki czosnku
  • -przyprawy do kurczaka,papryka,sól.
  • -3 łyżki majonezu i ketchupu
  • -oliwa z oliwek(około 3 łyżek)

Domowy kebab w picie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pita:
  • Drożdże wsypać do letniej wody i zostawić na 5-7 minut.
  • Po tym czasie wszystkie skladniki wymieszać i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć i zostawić do wyrosnięcia na co najmniej 1,5 godziny, aż podwoi swoja objetość.
  • Przełożyć ciasto na stolnicę i podzielić na 8 równych części. Każdą część uformować w kulę, spłaszczyć i rozwałkować lub uformować rękami w kształcie krążka. Układać na wyłożonej pergaminem dużej desce lub blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Przed pieczeniem posmarować oliwą z oliwek.
  • Warunkiem powstania kieszonki jest bardzo wysoka temperatura piekarnika i równie gorąca blacha. Piekarnik, w którym jest pusta blacha rozgrzac do 260 stopni. Wyrośnięte chlebki zsunąć razem z papierem pergaminowym na rozgrzaną blachę. Piec przez 8-10 minut aż będą bardzo napuszone i lekko zrumienione.
  • Piersi oczyścic,pokroic w paski,dodac czosnek przyprawy,papryke,sól i oliwe.Całośc wymieszac i odstawic najlepiej na cała noc.Kapuste,ogórki,pomidory,papryke,pokroic w kostke w paski dac do miski,cebule pokroic w piórka.Wymieszac dodac majonez i ketchup.Piersi usmażyc odparowac dodac do kapusty....Calosc wymieszac i nadziewac Pite.SMACZNEGO.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne