Domowy jogurt

Ocena:

4.46 (192)

  • 30 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Domowy jogurt powstaje w wyniku połączenia ciepłego mleka z jogurtem naturalnym lub żywymi kulturami bakterii. Zachwyca swoją kremową konsystencją i delikatnym, lekko kwaskowatym smakiem. Ponadto stanowi cenne źródło bakterii probiotycznych. Rewelacyjnie sprawdzi się na śniadanie z dodatkiem owoców lub ulubionej konfitury. Domowy jogurt to również świetna baza do koktajli, naleśników i sosów.

Składniki:

  • jogurt naturalny  150 g

  • mleko  1 l

Domowy jogurt - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: mleko i jogurt z żywymi kulturami bakterii wyjmujemy z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Litrowy słoik dokładnie myjemy, wyparzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

  • Krok 2:

    Gotowanie: mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy, aż osiągnie temperaturę 40–45°C. Następnie dodajemy jogurt naturalny. Całość dokładnie mieszamy.

  • Krok 3:

    Domowy jogurt: mleko z jogurtem wlewamy do litrowego słoika. Dokładnie go zamykamy. Następnie zawijamy go w koc i odkładamy w ciepłe miejsce na 6–8 godzin (czas ten nie jest uwzględniony w czasie przygotowania produktu).

Porady

  • Domowy jogurt to wspaniały dodatek do płatków owsianych, sałatek, surówek, a nawet koktajli. Rewelacyjnie smakuje wymieszany z ulubioną konfiturą lub świeżymi owocami. Dodatkowo z powodzeniem przygotujemy na jego bazie placuszki, naleśniki bądź pyszne ciasta.
  • Gotowy produkt najlepiej smakuje, gdy jest świeży. Przechowujemy go w lodówce przez maksymalnie tydzień.
  • Do pomiaru temperatury możemy użyć termometru serowarskiego lub bezdotykowego z funkcją pomiaru temperatury cieczy.
  • Polecamy kupić mleko prosto od krowy lub pasteryzowane. W przypadku tego pierwszego trzeba je na początku podgrzać do temperatury 80°C, a następnie odstawić do ostygnięcia. Jeśli zależy nam na tym, żeby jogurt był wyjątkowo gęsty, należy wybrać mleko o wysokiej zawartości tłuszczu.
  • Zamiast jogurtu naturalnego możemy użyć żywych kultur bakterii. Dodajemy je również w momencie, kiedy mleko osiągnie temperaturę 40–45°C.
  • Jogurt możemy zrobić także na mleku kozim lub owczym. Każde z nich będzie odznaczało się nieco innym aromatem i smakiem. Warto zaznaczyć, że proces przygotowania pozostaje bez zmian.
  • Temperatura mleka nie może przekraczać 45°C. W przeciwnym razie jogurt nam nie wyjdzie.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Domowy jogurt – inne warianty

Domowy jogurt świetnie sprawdzi się na śniadanie, deser i kolację. Bez problemu zabierzemy go do pracy lub szkoły. Z powodzeniem możemy przygotować go również w wielu różnych wariantach. Otrzymamy wtedy jogurt:

  • owocowy – jest o wiele zdrowszy i smaczniejszy niż gotowy produkt ze sklepu. Ponadto banalnie prosty w wykonaniu. Składa się ze świeżych owoców np. truskawek, malin, bananów, jogurtu i niewielkiej ilości cukru,
  • grecki – wystarczy, że odsączymy z domowego jogurtu serwatkę. W takiej sytuacji należy przenieść go na sito wyłożone gazą. Gotowy produkt odznacza się wyjątkowo gęstą konsystencją,
  • owsiany – stanowi ciekawą propozycję dla wszystkich osób będących na diecie wegańskiej lub unikających laktozy. Z powodzeniem zrobimy go na bazie płatków owsianych, soli, miodu i gorącej wody,
  • waniliowy – to połączenie domowego jogurtu z ziarenkami wanilii. Jeśli mamy ochotę, możemy go dosłodzić cukrem pudrem, miodem, syropem klonowy, a nawet syropem z agawy.
  • czekoladowy – zrobimy go z jogurtu i ulubionej czekolady lub kakao. Wspaniale smakuje z dodatkiem uprażonych i posiekanych orzechów.

Domowy jogurt z jogurtownicy

Domowy jogurt możemy przygotować również w jogurtownicy. Mleko oraz jogurt łączymy ze sobą i przenosimy do specjalnych pojemników znajdujących się w maszynie. Następnie nastawiamy jogurtownicę na 43–44°C. Po 8 godzinach wyjmujemy pojemniki z jogurtem i wstawiamy do lodówki na około 3–4 godziny. Gotowy produkt najlepiej zjeść w ciągu 5 dni.

Domowy jogurt z mlekiem w proszku

Domowy jogurt z mlekiem w proszku odznacza się większą zawartością białka i bardziej kremową konsystencją. Jest również banalnie prosty w wykonaniu. Wystarczy, że do pasteryzowanego mleka dodamy około 30 g tego w proszku. Cały proces przygotowania jogurtu pozostaje bez zmian. Taki produkt możemy przygotować również w jogurtownicy. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne