Domowy budyń

Domowy budyń powstaje z naturalnych składników wystarczy zaopatrzyć się w żółtka, mleko, mąkę ziemniaczaną i odrobinę wanilii. Smak budyniu można zmieniać w zależności od użytych składników i dodatków. Domowy budyń świetnie smakuje z sezonowymi owocami, z rozkruszonymi kawałkami czekolady lub bakaliami. Gdy domowy budyń doprawimy kakao, powstanie wyborny budyń czekoladowy. Podpowiadamy, jak zrobić budyń.

DeseryPrzekąski

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.17 z 239 głosów)

Kroki wykonania:

  • zoltka-jajka-fot.iStock (1)1.Domowy budyń - przepis:
    Na początek 1,5 szklanki mleka należy zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie pozostałą część należy wymieszać z obiema mąkami i żółtkiem. Potem powinno się strużką wlewać do gotującego się mleka. Wszystkie składniki należy doprowadzić do zagotowania. Następnie domowy budyń trzeba nalewać do opłukanych zimną wodą salaterek. Na koniec domowy budyń można podawać z łyżką dżemu albo z sezonowymi owocami.

Porady

Domowy budyń zawiera w przepisie:

  • mleko, szczególnie polecamy sięgnąć po mleko pełnotłuste. Nada one bogatego smaku i niemal maślanej konsystencji.
  • cukier waniliowy, zamiast niego można sięgać po ekstrakt z prawdziwą wanilią. Profesjonalni cukiernicy przygotowują cukier z prawdziwą wanilią.

Domowy budyń warto przygotować w garnku o grubym, nieprzywierającym dnie. Wtedy będziemy mieć pewność, że nic się nie przypali. Do mieszania warto używać szpatułki silikonowej, która pomoże dokładnie wymieszać masę. Gdy wybierzemy atrakcyjne wizualnie pucharki lub miseczki, wtedy domowy budyń będzie wyglądał wyjątkowo apetycznie.

Notka redakcyjna

Domowy budyń – jak zrobić budyń?

Najpopularniejszymi składnikami na domowy budyń są żółtka z jajek kurzych, mleko, mąka ziemniaczana, wanilia, kakao i cukier. Od czasu do czasu można spotkać przepisy, które zawierają w składnikach masło. Gdy chcemy zrobić odmienioną wersję budyniu to, zamiast kakao można sięgnąć po cztery łyżki karobu. Wtedy poza wcześniej wymienionymi składnikami należy przygotować łyżeczkę miodu oraz mieszankę przypraw korzennych (mielony cynamon, goździki, startą gałkę muszkatołową, imbir w proszku, kardamon, gwiazdki anyżu).

Na początku w rondelku należy powoli zagotować połowę mleka z masłem i miodem. Resztę mleka zmiksować z żółtkami, mąką ziemniaczaną i karobem. Składniki należy wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszać trzepaczką albo rózgą. Ważne, aby budyń stał się gładki, błyszczący i gęsty. Następnie należy mieszać jeszcze chwilę po wyłączeniu ognia. Na koniec domowy budyń przelewamy do pucharków. Budyń domowy z karobem można przed podaniem posypać np. nasionami chia, wiórkami kokosowymi, zmielonymi orzechami albo udekorować plasterkami bananów, wiśniami w syropie, a nawet bitą śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy