Domowniczek

Pyszny wilgotny serniczek, który na stałe wpisał się w menu mojej rodzinki :)

Dodany przez: nikolaxxxx

Domowniczek

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • CIASTO
  • 1 kostka Kasi
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 5 żółtek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • MASA SEROWA
  • 1 kg sera śmietankowego w kostce
  • 1 jajko
  • 1 budyń śmietankowy z cukrem
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki Kasi
  • PONADTO
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 puszka brzoskwiń

Przygotowanie

  1. CIASTO Wszystkie składniki wrzucić do miski i dokładnie ugnieść. Wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na pół. Jedną część wyłożyć na blaszkę a drugą włożyć do zamrażarki.
  2. MASA SEROWA Wszystkie składniki wrzucić do miski i razem dokładnie wymieszać. Jeżeli masa będzie za gęsta można dolać mleka.
  3. Z białek ubić na sztywno pianę. Dodać cukier i dokładnie wymieszać. Brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić na plasterki. Na surowe ciasto wyłożyć masę serową, na to pokrojone brzoskwinie, następnie pianę z białek i na pianę poskubać ciasto, które wcześniej schowaliśmy do zamrazarki. Piec 60 minut w 180 st C
  4. Zamiast brzoskwiń możemy użyć dowolnych owoców, również świeżych.
  5. Ja używam jeszcze wiśni, które mam w słoikach przesypane cukrem.
owoce deser wegetariańska dla dzieci sernik brzoskwinie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze