Domowe tagliatelle z zielonymi szparagami, serem roquefort i malinami

Przepis restauracji Weranda z książki "Najlepsze przepisy najlepszych restauracji".

Dodany przez: mojegotowanie

Makarony

Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie wegetariańskie
s

Składniki

  • Makaron:
  • 4 jajka
  • 300 g mąki włoskiej, typ 00
  • 50 g semoliny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Reszta dania:
  • 12 zielonych szparagów
  • 200 g sera Roquefort, pokrojonego w kostkę
  • ok. 25 malin
  • 50 g orzechów laskowych obranych z łupinek
  • masło do podsmażenia szparagów
  • sól

Przygotowanie

  1. Makaron:
  2. Wysyp mąkę oraz semolinę na blat, zrób wgłębienie. Do środka wbij jaja, dodaj sól oraz oliwę, widelcem wymieszaj jaja w środku.
  3. Dokładnie wyrób ciasto dłońmi. Ma być bardzo twarde, sztywne i gładkie. Jeśli wydaje Ci się, że jest za mało wody, nie dolewaj jej, tylko wyrabiaj ciasto dopóty, dopóki składniki się nie połączą.
  4. Wyrobione ciasto odstaw na 15–30 minut zawinięte w folię.
  5. Gdy ciasto „odpocznie”, przekrój je na dwie równe, prostokątne części, rozwałkuj najcieniej, jak się da, dbając o to, by było jednakowej grubości na całej powierzchni.
  6. Na koniec porządnie posyp z dwóch stron rozwałkowane ciasto garścią mąki i pokrój je na paski szerokości 0,5 cm.
  7. Przygotowanie dania:
  8. Na suchej patelni upraż wcześniej obrane z łupin orzechy laskowe.
  9. Zagotuj garnek wody i posól ją – powinna być tak słona, jak morze. Makaron wrzuć do wrzątku na 60 sekund.
  10. Z zielonych szparagów odłam twarde końce.
  11. Szparagi podsmaż na średnim ogniu, na maśle. Po minucie dodaj makaron prosto z wody. Posól i podgrzewaj całość jeszcze przez minutę.
  12. Zdejmij danie z palnika, dodaj Roquefort pokrojony w kostkę i mieszaj szybkimi ruchami. Wrzuć maliny i jeszcze raz zamieszaj.
  13. Wyłóż na talerz i posyp uprażonymi orzechami laskowymi.

Wskazówki

Tagliatelle idealnie nadaje się do gęstych, ciężkich sosów. Domowy makaron w tym daniu gra główną rolę, ale jego doskonałym uzupełnieniem jest sos ze szparagami, serem Roquefort, malinami i orzechami laskowymi. Jest to skomplikowany przepis i początki bywają trudne. Jednak smak wynagradza wszystko i gdy już dojdziemy do wprawy, zapominamy o makaronie ze sklepowej półki.

ser makaron szparagi maliny Tagliatelle roquefort restauracje restaurant week
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze

Podobne przepisy