Domowe sushi

świetne na kolację przy świecach

Dodany przez: Justa1

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Kalorie:
150 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 40 dag kleistego ryżu (ryż do sushi lub taki najzwyklejszy w 1 kg torebkach)
  • sushi nori - listki prasowanych alg morskich - 5 listków
  • 5 plastrów łososia wędzonego
  • 2 lyżki sosu sojowego

Przygotowanie

  1. 1. ryż gotować przez 25 minut w lekko osolonej wodzie (aż będzie kleisty), ostudzić, a następnie połączyć z sosem sojowym
  2. 2. na foli aluminiowej kładziemy listek alg, następnie kładziemy cienką warstwę ryżu oraz 1 plaster łososia - patrz w załączeniu zdjęcie (na zdjęciu widoczne są również warzwa - ja użyłam gotowej sałatki chińskiej firmy TAO TAO, ale ten składnik nie jest konieczny)
  3. 3. mocno zwinąć i pokroić na grube plastry
  4. 4. ja podaję sushi z wasabi oraz słodkim sosem chilli
przetwory ryby kolacja ryż łosoś sushi
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze