Domowe pastrami z indyka

Ocena:

4.52 (164)

  • 72 godz. 0 min.
  • dla 10 osób

Domowe pastrami z indyka

Składniki:

  • 2 piersi z indyka ze skórą.
  • Marynata: 100 g brązowego cukru,
  • 100 g soli morskiej,
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka nasion musztardy,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżka rozgniecionych jagód jałowca,
  • 1 i pół litra wody.
  • Sucha panierka: 1 łyżka mielonych nasion kolendry,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka granulowanego czosnku,
  • 1 łyżka cebuli w proszku,
  • 2 łyżki suszonego tymianku.

Domowe pastrami z indyka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wymieszać składniki marynaty. Zagotować, a następnie przestudzić i zalać nią mięso. Ostawić w chłodne miejsce na minimum 48 godzin. Wymieszać składniki panierki. Mięso wyjąć z marynaty i osuszyć na papierowym ręczniku. Natrzeć je dokładnie panierką. Ustawić wędzarnie na planiku i wędzić w niej mięso przez ok. 2,5 godziny. Jeśli jest kruche i miękkie wyjąć. Pastrami można podawać na ciepło lub zimno pokrojone w cienkie plasterki. Jeśli nie mamy wędzarni mięso zawijamy w kilka warstw folii aluminiowej i pieczemy 3 godziny w temperaturze 180 stopni.
  • Nasz blog kulinarny: Kuchnia Ireny i Andrzeja - http://grumko.blox.pl
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne