Domowe lody gruszkowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ważnie przy robieniu lodów: wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone !
Gruszki obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub w kostkę i zasypujemy 2 łyżkami cukru. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, aż puszczą sok, wtedy zwiększamy ogień i gotujemy do miękkości owoców, około 15-20 minut.
Owoce odstawiamy do wystygnięcia, a następnie je przecieramy przez sitko lub blendujemy i chowamy do lodówki.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do nich mleko i dokładnie mieszamy.
Osobno ubijamy na sztywno kremówkę, po czym łączymy ją z masą żółtkową, a następnie z gruszkami.
Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin miskę z maszynki do lodów. Włączamy ją i powoli wlewamy do niej masę lodową. Maszynka powinna pracować około godziny, następnie lody przekładamy do plastikowego pojemniczka i mrozimy przez 3-4 godziny.