domowe_lody_gruszkowe

Domowe lody gruszkowe

Ocena:

4.47 (175)

  • 5 godz. 0 min.
  • dla 2 osób
Aromatyczne i kremowe lody z gruszkami

Składniki:

  • 3 żółtka
  • 200 ml mleka
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 120 g cukru
  • 350 g gruszek + 2 łyżki cukru

Domowe lody gruszkowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ważnie przy robieniu lodów: wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone !
  • Gruszki obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub w kostkę i zasypujemy 2 łyżkami cukru. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, aż puszczą sok, wtedy zwiększamy ogień i gotujemy do miękkości owoców, około 15-20 minut.
  • Owoce odstawiamy do wystygnięcia, a następnie je przecieramy przez sitko lub blendujemy i chowamy do lodówki.
  • Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do nich mleko i dokładnie mieszamy.
  • Osobno ubijamy na sztywno kremówkę, po czym łączymy ją z masą żółtkową, a następnie z gruszkami.
  • Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin miskę z maszynki do lodów. Włączamy ją i powoli wlewamy do niej masę lodową. Maszynka powinna pracować około godziny, następnie lody przekładamy do plastikowego pojemniczka i mrozimy przez 3-4 godziny.

Porady

Wypróbuj przepis na domowe lody waniliowe

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne