Domowe łódeczki ziemniaczane z aldamerem

Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w całości, prawie do miękkości. Boczek pokroić w paseczki, cebulę w kostkę i razem podsmażyć na patelni. Pod koniec smażenia dodać rozdrobniony czosnek.

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 1 z 1 głosów)

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 gram sera Aldamer MSM Mońki
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 1 pęczek szczypiorku

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w całości, prawie do miękkości. Boczek pokroić w paseczki, cebulę w kostkę i razem podsmażyć na patelni. Pod koniec smażenia dodać rozdrobniony czosnek.
  2. Wystudzone ziemniaki przekroić na pół, częściowo wydrążyć środki i nafaszerować wcześniej przygotowanym boczkiem wraz z cebulą. Tak przygotowane ziemniaki posypać startym serem żółtym i zapiec w piekarniku w temperaturze 180st.C w temperaturze przez około 20 minut.
  3. Po wyciągnięciu z piekarnika, na każdego ziemniaka położyć po łyżce śmietany i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze