Domowe confit z pieczonymi kartoflami

Ocena:

4.49 (169)

  • 2 godz. 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Klasyczny francuski sposób na gotowanie kaczki we własnym tłuszczu. Dzięki temu mięso staje się kruche, miękkie i nie traci na jakości nawet długo przechowywane.

Składniki:

  • udka z kaczki  4 szt.

  • masło klarowane  1.5 kg

  • sól morska  150 g

  • pieprz  45 g

  • goździki  3 szt.

  • liść laurowy  1 szt.

  • gałka muszkatołowa  8 g

  • imbir  20

  • czosnek  1 szt.

  • ziemniaki  1 kg

  • tymianek  2 gałązki

Domowe confit z pieczonymi kartoflami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Grubą sól mieszamy z grubo rozgniecionym pieprzem, rozgniecionymi goździkami (2 szt.), rozdrobnionym listkiem laurowym i czterema przyprawami (pieprz 35 g, imbir 20 g, gałka muszkatołowa 5 g, goździk 1 szt.) Mieszanką nacieramy długo mięso, pozostawiamy na 24 godz. w chłodnym miejscu, w zamkniętym naczyniu.

  • Krok 2:

    Następnego dnia tłuszcz rozpuszczamy na małym ogniu. Uda osuszamy i układamy w dużym naczyniu. Zalewamy je tłuszczem. Gotujemy 2 godz. na małym ogniu w temp. 70°C.

  • Krok 3:

    Na 30 min przed końcem gotowania dodajemy nieobrane ząbki czosnku. Kartofle obieramy, kroimy w kostkę. Smażymy je przez 20 min w 4 łyżkach tłuszczu ze smażenia kaczki. Posypujemy tymiankiem i wstawiamy w ciepłe miejsce. Udka przysmażamy na bardzo gorącej patelni razem z kartoflami i podajemy.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne