Domowe bułki

Nie ma to jak domowe, chrupiące bułeczki.

Dodany przez: ewa zychewicz

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 3.38 z 8 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g drożdży
  • 8 łyżek oliwy
  • 600 ml letniej wody

Przygotowanie

  1. Drożdże rozrobić z cukrem i wodą.
  2. Dodać mąkę, sól, cukier i olej i wyrobić na gładkie ciasto.
  3. Przykryć ściereczką o odstawić do wyrośnięcia.
  4. Ciasto ponownie chwilę wyrobić i formować kulki.
  5. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Odczekać 15 minut aby bułki podrosły.
  7. Piec w temperaturze 180 stopni około 25-30 minut.
sniadanie przekąska kolacja wegetariańska dla dzieci bułki drożdże domowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze