Domowa tortilla

Szybko, smacznie i zdrowo :)

Dodany przez: czarrna

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Farsz mięsny:
  • pierś z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • szczypta chilli
  • sól i pieprz
  • Sos czosnkowy:
  • 1 mały jogurt
  • 4 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • Lavash:
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • ok. 1/8 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • sól
  • Dodatki:
  • pomidor
  • chrupiąca sałata
  • ogórek

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka należy pokroić w paski. Włożyć do miski, zalać oliwą, ketchupem, dodać przyprawy, wymieszać i odstawić do lodówki na minimum godzinę. Smażyć na teflonowej patelni.
  2. Wycisnąć czosnek, dodać do jogurtu. Przyprawić, wymieszać i odstawić do lodówki.
  3. Mąkę rozrobić z masłem, solą i wodą. Zagnieść ciasto W razie potrzeby dodać jeszcze wody – konsystencją ciasto powinno przypominać ciasto na pierogi. Wyrobione ciasto zostawić by odpoczęło na 20 minut. Następnie ciasto należy podzielić na dwie części i z każdej rozwałkować cienki placek. Gotowe placki smażyć na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni bez tłuszczu. Gdy tylko na ich powierzchni pojawią się bąble, należy je przewrócić na drugą stronę, smażyć jeszcze chwilę i zdjąć z patelni. Nie należy ich za długo smażyć ponieważ robią się suche i łamliwe.
  4. Na gotowy placek nakładamy sos, chrupiącą sałatę, pomidora, ogórka, mięso i zawijamy.
obiad przekąska kolacja tortilla sos czosnkowy kebab drobiowy lavash
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze