DOMOWA MIELONKA

PYSZNA DOMOWA MIELONKA. COŚ ODMIENNEGO, GDY MAMY JUŻ DOŚĆ SKLEPOWYCH WĘDLIN.

Dodany przez: ewa zychewicz

DOMOWA MIELONKA

Dania gotowe

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • 5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 główka czosnku
  • sól
  • pieprz
  • woda

Przygotowanie

  1. Mięso mielimy, czosnek przeciskamy przez praskę, solimy, pieprzymy i wlewamy ok. 1.5 litra zimnej wody. Wodę dodajemy, aby nasza mielonka nie była za sucha i po pasteryzacji utworzyła się galaretka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, układamy do słoików tak, aby nie było przerw,( mięso musi być dobrze ubite w słoiku). Pasteryzujemy ok. 40 minut od zagotowania i ok. 20 minut od zagotowania dnia następnego o tej samej godzinie. Jeżeli chcemy szybko spożyć nasze mielonki to możemy pasteryzację wydłużyć do 50 minut i gotować tylko raz.
przetwory mięso kolacja
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze