DOLMADÁKIA – faszerowane liście winogron

Ocena:

4.48 (176)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
Przygotowanie: 60 minut
Porcja: 270 kcal
Składniki na 6 porcji

Składniki:

  • 30 marynowanych liści winogron
  • 3 cebule
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 20 dag ryżu
  • po 4 łyżki pinioli i koryntek
  • posiekany pęczek koperku
  • posiekany pęczek mięty
  • cytryna
  • sól
  • pieprz

Dolmadákia – faszerowane liście winogron - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Liście winorośli osączyć, rozłożyć na ściereczce. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na połowie oliwy. Dodać piniole, a po chwili ryż, koryntki, koperek i miętę.
  • Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Farsz rozłożyć na 24 przygotowanych liściach. Boki każdego liścia zwinąć i zrolować.
  • Na dnie garnka ułożyć pozostałe liście, a na nich małe gołąbki. Skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, pozostałą oliwą i zalać taką ilością wody, aby przykryła potrawę. Gotować na małym ogniu 30 minut.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne