Sos belgijski

Ocena:

4.46 (193)

  • 10 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Sos belgijski kojarzymy głównie jako dodatek do frytek, ale to nie koniec jego zastosowań. Oprócz tego, że świetnie pasuje do frytek belgijskich, można go podawać także z mięsem czy do zapiekanek oraz burgerów. Wspaniale sprawdzi się również na grilla. Sos belgijski to przepis, który zajmuje dosłownie kilka minut, a zawsze smakuje doskonale.

Składniki:

  • majonez  125 g

  • ketchup  75 g

  • cebula  1 szt.

  • ocet  1 łyżka stołowa

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

Sos belgijski - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Cebulę obieramy i siekamy bardzo drobno, a następnie przekładamy do miski i  zalewamy odrobiną octu. Tak przygotowaną cebulkę odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie dodajemy do niej majonez, ketchup oraz sól i pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowy sos belgijski wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut, aby wszystkie smaki dobrze się przegryzły.

    Sos majonezowy

Porady

  • Sos belgijski świetnie nada się również do domowych burgerów, hot dogów, czy zapiekanek.
  • Jeśli chcemy przygotować bardziej pikantny sos belgijski do frytek, warto sięgnąć po pikantny ketchup. 
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sosy do frytek belgijskich

Frytki to (nie)zwykła przekąska z ziemniaka - jak zrobić chrupiące frytki?  Frytki belgijskie różnią się od tradycyjnych przede wszystkim grubością – są znacznie szersze. Tradycyjnie smaży je się na łoju wołowym, jednak co raz częściej można dostać je w wegańskiej wersji – smażone na oleju. Frytki podaje się najczęściej z sosami na bazie majonezu. Sos belgijski do frytek składa się z ketchupy, majonezu i cebulki w occie. Jest on słodko-słony i lekko kwaskawy. Jeśli znudziły nam się frytki z ketchupem, zdecydowanie warto sięgnąć po sos belgijski. Przepis na inny, klasyczny sos do frytek, czyli sos czosnkowy, jest równie prosty i tani. Wystarczy trochę jogurtu, majonezu i czosnku. Warto przygotować też sos hamburgerowy, swoja drogą bardzo podobny do sosu belgijskiego. A co, jeśli ktoś nie przepada za smakiem majonezu? Polecamy wtedy przygotować sos z cukinii (a la ketchup).
 

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne