Dinuś tort

Ocena:

4.55 (194)

  • 3 godz. 0 min.
Ten tort zrobiłam na roczek synka

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 8 jaj
  • Niepełna szklanka cukru
  • Szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • Masa:
  • Litr śmietany tortowej
  • 4 opakowania śmietanfix
  • ½ szkl cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • Glazura czekoladowa:
  • 2 czekolady
  • 2/4 kostki margaryny
  • 4 łyżki wody
  • Kilka kropel oleju
  • Masa cukrowa na dinusia:
  • ok. 80 dag cukru pudru
  • 50 g glukozy ( w proszku)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml zimnej wody
  • 3 łyżeczki margaryny ,,Planta,,
  • olejek migdałowy
  • barwniki spożywcze w proszku (zielony, żółty, czerwony)

Dinuś tort - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną cukru.Gdy białka będą sztywne stopniowo dodawać cukier oraz cukier waniliowy wciąż ubijając. następnie dodawać po jednym żółtku i mieszać drewnianą łyżką. Następnie wsypać powoli mąke wymieszaną z proszkiem, kakao i delikatnie w miarę szybko wymieszać i wylać do dużej formy. Piec w temp.180C przez ok 35 min.
  • Ja kroję biszkopt na 3 części.
  • Ubijamy śmietanę z 1 łyżką cukru pudru jak śmietana zwiększy objętość dodajemy cukier puder wymieszany z waniliowym oraz Śmietanfixem.
  • Ja na koniec dodaję żelatynę -którą wcześniej należy namoczyć w 1/5 szkl.zimnej wody i rozpuścić w mikrofali, wlać do ubitej śmietany i wymieszać.
  • Wszystkie składniki glazury rozpuścić razem w garnku. Wystudzić.
  • Na biszkopt wylewamy ¼ część śmietany, na śmietanę połowę glazury (wstawiamy do lodówki i czekamy jak zastygnie) następnie kolejną część śmietany, przykrywamy drugim biszkoptem, czynność powtarzamy jeszcze raz.
  • masa cukrowa:
  • Zalać żelatynę zimną wodą,odstawić na ok 5 minut.Następnie postawić żelatynę nad parą wodną i mieszać aż się ,,rozluźni,,wsypac glukoze. Dodać Plantę i zdjąć miskę z ognia zanim tłuszcz całkowicie się roztopi. Należy uważać ,żeby papka się nie zagotowała. Jeśli sie zagotuje należy zacząć od nowa. Lekko ostudzić mieszankę, wlać olejek migdałowy.
  • Połączyć papkę z cukrem pudrem, wyrabiać aż masa będzie plastyczna .
  • Cukier puder należy dosypywać stopniowo. Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaj cukru, jeśli będzie zbyt sucha dodaj Planty . Gotową masę cukrową można wałkować na blacie posypanym mąka ziemniaczaną . Można też posmarować blat i wałek cienką warstwą Planty.
  • Nie należy kłąść masy cukrowej na tort posmarowany śmietaną kremówką , ponieważ ją rozpuści . Masa cukrowa nie powinna mieć żadnego kontaktu ze śmietaną . Przed pokryciem tortu masą cukrową należy posmarować go masą budyniową lub na bazie masła (utarte masło z cukrem pudrem)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne