Dewolaj.

Słuszny kawałek mięsa, delikatny i smaczny.

Dodany przez: msewka

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • * 3 pojedyncze filety z kurczaka (każdy po ok.20 dag)
  • * 10 dag prawdziwego masła
  • * 1 łyżka przyprawy do drobiu
  • * mąka do panierowania
  • * bułka tarta do panierowania
  • * 1 duże jajko
  • * 3 plastry sera topionego naturalnego w plastrach pojedynczo pakowanych
  • * 1 płaska łyżeczka oregano
  • * 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • * 1 mała garstka posiekanej natki pietruszki
  • * olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Miękkie masło ugnieść widelcem, wsypać oregano,czosnek granulowany i natkę i razem wymieszać, posolić. Utworzyć 3 cienkie wałeczki i wstawić do zamrażarki.
  2. Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. W każdej naciąć kieszeń wzdłuż, delikatnie by nie przeciąć mięsa.
  3. Posypać przyprawą do drobiu z obydwu stron i wewnątrz naciętej kieszeni.
  4. Zamrożone masło zawijać w plastry sera i wsuwać w kieszenie mięsa. Dokładnie spiąć wykałaczkami, by w trakcie pieczenia nie wypłynęła zawartość. Z prawidłowego dewolaja po przekrojeniu powinno wypłynąć masło.
  5. Panierować kolejno w mące, rozkłóconych jajkach i bułce tartej. Smażyć ze wszystkich stron na oleju. Ja wstawiłam usmażone do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekałam jeszcze ok. 15 minut.
  6. Podałam z opiekanymi ziemniakami w ziołach, sosem tzatzyki i miksem kolorowych sałat z sosem sałatkowym o smaku ziół ogrodowych.
mięso obiad drób filet kurczaka dewolaj
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze