Deser świąteczny - Pascha

bogactwo smaku i aromatu

Dodany przez: grażynamama

Deser świąteczny - Pascha

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 75 dag mielonego twarogu
  • 20 dag masła
  • niepełna szklanka śmietanki 36%
  • 6 żółtek
  • 5 łyżek cukru
  • Cukier waniliowy
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 5 dag migdałów
  • 5 dag smażonej skórki pomarańczowej
  • 50 ml rumu

Przygotowanie

  1. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Masło utrzeć z twarogiem i wciąż ucierając dodawać po trochu pianę z żółtek i śmietanę i rum. Miksować razem 8 minut- masa musi być jednolita i gładka. Bakalie wymieszać z masą serową. Salaterkę wyłożyć podwójną gazą, wypełnić masą serową, owinąć, obciążyć deseczką. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem wyłożyć paschę na półmisek i udekorować bakaliami i czekolada.
  2. (rodzynki warto namoczyć kilka dni wcześniej w rumie)
deser świąteczny deser rumowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

 

Komentarze