Make eat easy

Pascha wielkanocna

Ocena:

4.49 (197)

  • 30 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Pascha wielkanocna to tradycyjny świąteczny deser, który jest popularny we wschodnich rejonach Polski. Wersja z mielonym twarogiem jest równie pyszna jak gotowana – podobnie kremowa, a przy tym łatwa do przygotowania. Cały proces wykonamy w 30 minut, potem już tylko leżakowanie w lodówce i ozdabianie. Bakalie do paschy na Wielkanoc możemy komponować według własnego gustu. Często jej wnętrze wypełnione jest rodzynkami, żurawiną, daktylami, figami, suszonymi morelami, a także orzechami: laskowymi, włoskimi lub pekan.

Składniki:

  • twaróg  1 kg

  • masło  250 g

  • cukier puder  170 g

  • cukier waniliowy  16 g

  • skórka z cytryny  0.5 łyżeczki

  • żółtko  5 szt.

  • skórka pomarańczowa  50 g

  • migdały  50 g

  • morele  50 g

  • rodzynki  100 g

Pascha wielkanocna - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Składniki wyjmujemy z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Miękkie masło przekładamy do miski, dosypujemy cukier puder, cukier wanilinowy i startą skórkę cytrynową. Ubijamy aż masa zrobi się biała i puszysta. Potem dodajemy żółtka, pojedynczo, po każdym miksujemy aż połączą się z masą maślaną.

    pascha wielkanocna - składniki
  • Krok 2:

    Twaróg mielimy trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa (zamiast niej można użyć rónież praski do ziemniaków). Niestety ser z wiaderka, nawet najlepszej jakości, nie sprawdzi się do przygotowania paschy, jest zbyt luźny. Do masy maślano-jajecznej dodajemy zmielony twaróg i miksujemy aż uzyskamy gładką masę. 

    pascha wielkanocna - masa jajeczna z twarogiem
  • Krok 3:

    Dokładamy skórkę pomarańczową, posiekane migdały i morele (lub figi). Dodajemy też rodzynki (można wymieszać je z żurawiną), które możemy wcześniej namoczyć, ale nie jest to konieczne. Całość delikatnie mieszamy.

    pascha wielkanocna - masa twarogowa na sitku
  • Krok 4:

    Na misce kładziemy duże sito o 20-centymetrowej minimalnej średnicy. Wykładamy je złożoną gazą. Przekładamy masę serową. Zawijamy górne brzegi gazy, lekko ściskając, żeby pascha  przybrała odpowiedni kształt. Dodatkowo kładziemy na wierzchu talerzyk i go dociążamy.  Wstawiamy ją do lodówki na całą noc (czas nie został wliczony do klasyfikacji dania). Gotową paschę wielkanocną przekładamy na talerz lub paterę. Zdejmujemy gazę.

    pascha wielkanocna po odcieku
  • Krok 5:

    Wielkanocna pascha jeszcze lepiej prezentuje się ze świątecznymi lub wiosennymi ozdobami z masy cukrowej. W tej roli sprawdzą się też bakalie. Deser można przechowywać w lodówce maksymalnie przez 3 dni.

    pascha wielkanocna

Porady

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne