Delikatny kurczak w panierce

Delikatne, soczyste mięso w mięciutkiej panierce.

Dodany przez: Aleex

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • dowolna ilość udek z kurczaka
  • jajka
  • tarta bułka
  • przyprawa do kurczaka
  • wegeta
  • papryka słodka w proszku
  • oliwa

Przygotowanie

  1. Surowe udka kurczaka podzielić na pół. Posypać przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin (ja zostawiam je na całą noc).
  2. Jajka rozmieszać w talerzu, lekko posolić. Na drugim talerzu przygotować tartą bułkę. Kawałki kurczaka obtaczać w jajku a później w bułce. Tak przygotowane porcje mięsa obsmażyć na złoty kolor na rozgrzanej oliwie.
  3. Przygotować garnek takiej wielkości, aby zmieściły się w nim wszystkie obsmażone kawałki kurczaka. Na dno tego dużego garnka położyć małą pokrywkę, nalać trochę wody (aby przykryła dno naczynia) i odrobinę oliwy. Można też dodać pół kostki bulionu drobiowego.
  4. Obsmażone kawałki kurczaka przełożyć do dużego naczynia, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok. 50 minut.
  5. Tak przygotowane mięso jest mięciutkie i niezwykle soczyste, a panierka nie jest ciężkostrawna. Polecam.
  6. Smacznego.
kurczak obiad dla dzieci drób
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze