Delikatne ciasto z truskawkami

Łatwe i bardzo smaczne ciasto truskawkowe.

Dodany przez: Anullka

Delikatne ciasto z truskawkami

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
18 porcji
Ocena:

(średnia 4.64 z 14 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 cukier waniliowy (8g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • Masa truskawkowa:
  • 2 galaretki truskawkowe (po 75g każda)
  • 1 śmietanka śnieżka (60g)
  • 1,5 szklanki oczyszczonych i pokrojonych truskawek
  • 200 ml zimnego mleka
  • cukier puder do posypania
  • 1 szkl = 250 ml

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek ubić z odrobiną soli na sztywno (jajka powinny być zimne z lodówki). Dodać cukier i cukier waniliowy, dalej ubijać, dodać żółtka.
  2. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
  3. Tortownicę posmarować lekko masłem wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C. Piec około 35-40 min.
  4. Zimny biszkopt przekroić na pół, wylać masę truskawkową, przykryć drugą połową ciasta, lekko docisnąć i wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
  5. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
  6. Wykonanie masy truskawkowej:
  7. Zimne mleko ubić ze śnieżką na sztywno, dodać rozpuszczone 2 galaretki w 400 ml wrzącej wody (galaretki powinny być zimne i lekko tężejące, zanim wlejemy je do ubitej śnieżki z mlekiem). Masę ubijać widełkami do piany aż zacznie powiększać swoją objętość. Następnie dodać pokrojone truskawki i lekko wymieszać łyżką. Masa jest gotowa do wylania na ciasto.
  8. Smacznego.
deser ciasto truskawki biszkopt
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze