Delicjusz

Ocena:

4.53 (164)

  • 2 godz. 0 min.
pyszne i robi wrażenie:)

Składniki:

  • 3 paczki delicji
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • biszkopt:
  • 5jaj,
  • 5łyżek cukru,
  • 10dag mąki pszennej,
  • 6dag mąki ziemniaczanej,
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia.
  • ciasto makowo-kokosowe:
  • 6białek,
  • 1szklanka cukru,
  • 0,5szkl suchego maku,
  • 20dag wiórek kokosowych,
  • 1/2łyzeczki proszku do pieczenia,
  • 1łyżka mąki ziemniaczanej
  • krem
  • 6żółtek,
  • 2łyzki mąki ziemniaczanej,
  • 1łyżka mąki pszennej,
  • 1kostka masła,
  • 1/2litra mleka,
  • 1cukier wanilinowy,
  • 1szklanka cukru

Delicjusz - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przygotowanie:
  • biszkopt:
  • Białka ubić z cukrem, dodać zółtka, ubijając dodawać pozostałe
  • składniki,
  • wstawić do piekarnika 180 stopni,
  • czas pieczenia 30min
  • ciasto makowo-kokosowe:
  • Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubijajac dodać resztę
  • składników, wymieszać i piec w piekarniku 175 stopni przez 30-40min.
  • krem
  • Odlać pół szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i
  • ziemniaczaną, by uzyskać konsystencję budyniu, resztę mleka zagotować
  • z cukrem, dodawać przygotowany budyń, zagotować. wystudzić i utrzeć z
  • kostką masła.
  • 2galaretki rozpuścić w 750ml wody, wystudzić.Ciasto biszkoptowe smarujemy kremem, na krem nakładamy ciasto
  • makowo-kokosowe, ponownie smarujemy kremem i układamy delicje. Wcześniej
  • przygotowaną i średnio ściętą galaretkę wylewamy na delicje.
  • Wynosimy w chłodne miejsce lub do lodówki do całkowitego stęrzenia
  • galaretki.
  • Ciasto kroić, tak by na każdym kawałku znajdowała się delicja:)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne