Daktylowiec

Często korzystam z nowych przepisów. Teresa Stawarska z Łasek

Dodany przez: ewelina9696

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
1 sztuk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżeczki kakao
  • Ciasto:
  • 20 dag daktyli
  • 20 dag orzechów
  • 20 dag rodzynek
  • 12 białek
  • 2 łyżki mąki
  • 12 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 12 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • kostka margaryny
  • kostka masła

Przygotowanie

  1. Biszkopt: białka ubijamy, dodajemy cukier i żółtka. Mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao, wsypujemy do białek. Składniki ciasta mieszamy . Wlewamy do blachy o wymiarach 25x35 cm i pieczemy 30-40 minut w temp. 180 stopni C.
  2. Ciasto bakaliowe: 10 dag orzechów mielimy, resztę kroimy. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy bakalie i mąkę z proszkiem. Mieszamy i pieczemy jak biszkopt.
  3. Masa: żółtka z cukrem ubijamy na parze, studzimy. Margarynę z masłem ucieramy na puch. Dodajemy masę jajeczną. Przekładamy: biszkopt, połowa masy, ciasto bakaliowe i reszta masy. Posypujemy kakao.
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze