Sałatka z polędwiczką wieprzową

Ocena:

4.53 (176)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
Pyszna soczysta polędwiczka wieprzowa na sałacie.

Składniki:

  • 1 duża polędwica wieprzowa (około 50-60 dag)
  • 200-250 ml świeżego soku z pomarańczy
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki masła
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • Dodatkowo:
  • 10 dag roszponki
  • 1/2 słoiczka pomidorów suszonych z serem solankowym
  • 10 pomidorków cherry lub koktajlowych
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • sól
  • pieprz

Sałatka z polędwiczką wieprzową - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przygotowanie:
  • Polędwiczkę dokładnie czyścimy, usuwamy tłuszcz i błonki. Płuczemy, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy z masłem. Gdy będzie gorący, wkładamy polędwiczkę i obsmażamy ją z każdej strony na rumiano.
  • Podlewamy sokiem z pomarańczy, wsypujemy cynamon i dusimy na średnim ogniu około 15 minut (jeśli polędwiczką będzie bardzo gruba- wtedy nieco dłużej). W tym czasie polędwiczkę kilkukrotnie podlewamy powstałym płynem.
  • Po uduszeniu ściągamy polędwiczkę z ognia i przykrywamy folią aluminiową- odstawiamy na 10 minut.
  • W tym czasie dokładnie płuczemy i osuszamy roszponkę. Układamy ją po bokach dużego półmiska (środek pozostawiamy wolny).
  • Posypujemy suszonymi pomidorami z serem solankowym oraz pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami cherry. Skrapiamy olejem z suszonych pomidorów. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
  • Polędwiczkę kroimy w 1 cm talarki i układamy na środku półmiska.
  • Podajemy od razu po przygotowaniu.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne