Czerwona fasola duszona z wołowiną

Ocena:

4.48 (197)

  • 50 min.
  • dla 4 osób
To pyszna alternatywa dla gulaszu.

Składniki:

  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszkę pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 cebule
  • Ok. 0,5 l bulionu (może być z kostki)
  • Kminek, oregano, słodka i ostra papryka, tabasco
  • Vetega do dań meksykańskich
  • Oliwa

Czerwona fasola duszona z wołowiną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej pokrojoną cebule. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Chwilę smażymy, po czym dodajemy mielone mięso. Smażymy na wolnym ogniu, aż mięso zmieni kolor. Wlewamy na patelnię pokrojone pomidory wraz z zalewą oraz bulion (tak by przykrył mięso). Doprawiamy przyprawami do smaku. Dusimy na małym ogniu 20 min. Fasole i kukurydzę odsączamy z zalewy, dodajemy do całości i gotujemy następne 5 min. delikatnie mieszając.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne